Afgelopen weekend vonden in Heerenveen de Open Nationale Master Kampioenschappen plaats.

Vrijdagmiddag beet Anja Tijink de spits af en zwom een supersnelle 32.87 op de 50 m vlinderslag, waarbij het complete veld het omkijken had! Later die dag zwommen Anja, Rogier Becker en Marieke Langendonk ook nog naar resp. 2.33.77 – 2.22.65 en 2.48.57 op de 200 meter vrije slag waarmee ze tweede zesde en achtste werden. Anja stelde duidelijk haar kandidatuur voor sportvrouw van het jaar 2016! Een prima resultaat voor dag 1.

Zaterdagmorgen reden twee busjes onder erbarmelijke omstandigheden naar Heerenveen (de wedstrijdleiding had de aanvang van de wedstijden al naar achteren geschoven gezien de sneeuwval in grote delen van het land). Na een busreis van bijna drie uur kwam dan toch eindelijk het doel in zicht!

Patricia Strohm mocht de dag beginnen met de 50 rug (39.33) gevolgd door Natasja Linderhof (43.64) en Andrea Groeneveld (47.98). Het slotstuk van de ochtend was de 4×100 m wisselslag! Al wekenlang werd er door het deelnemende kwartet over niets anders gepraat. “Wij willen een nieuw record zwemmen”, luidde het credo. Normaal gesproken zou Franca Willeme deel uitmaken van dit team, maar zij “geniet” van een fijne zwangerschap en “ontvangt” zeer binnenkort een andere hoofdprijs! De omroepster gaf bij de aankondiging al aan dat het Dinkelkwartet een aanval zou doen op het Wereldrecord! Silke Weernink gedreven als altijd nam de 100 m rug voor haar rekening en gleed naar 1.05.75 (een nieuw masterrecord op de 100 rug) gevolgd door Karin Hidding, die naarmate ze ouder wordt steeds sneller zwemt. Karin verzwolg letterlijk het water en liet een 1.13.40 als tussentijd zien. Anique Willeme mocht, terwijl de speakster aangaf dat ze onder het bestaand record zwommen de strijd voort zetten met een gave 1.07.05 op de vlinderslag. Dit kon niet meer misgaan (of er moest een foutieve overname hebben plaatsgevonden), zodat Marlies ontketend naar een 58.66 zwom op de 100 vrije slag, waardoor er 4.24.86 op het scorebord stond, een nieuw Wereldrecord bij de Masters! Het was even stil in de normaal zo bruisende hal en de handen gingen op elkaar voor Het Dinkelkwartet. Een kippenvelmoment! Na zo’n gouden race valt de rest in het niet zou je denken, maar zo zit de zwemwereld niet elkaar. Sterallures zijn de meeste zwem(-sters) vreemd! De damesploeg uitkomend in de 160+ klasse waande zich na haar race ook kampioen, maar de scheidsrechter dacht er anders over. Er zou een niet toegestane beweging hebben plaatsgevonden tijdens de vlinderslag van Patricia Strohm! Protesten hielpen niets (zelfs niet met beelden van de race), waardoor Marieke Langendonk, Patricia, Anja en Judith Heijdens met lege handen achterbleven, terwijl ze een straatlengte voor lagen op de concurrenten. Helaas maar ook dit is wedstrijdsport. Na deze euforie kwamen de vier Heren aan de start. De laatste keer, dat er vier Dinkelheren aan de start verschenen ligt al 25 jaar achter ons! Zij stonden met een zesde tijd (2.01) ingeschreven. Een medaille was natuurlijk de uitdaging! “King” Richard Lucas beet de spits af. In een vloeiende stijl zwom hij naar een fantastische 27.64, waarop Gudo Hemeltjen met 27.55 “het stokje” overgaf aan “Good Old” Edwin Hagel (34.13), zodat Rogier Becker het karwei kon klaren met zijn 28.04. Het resultaat 1.57.36 en een DERDE PLEK, dus een medaille. Een klasse resultaat!

In het Damesprogramma zwom het Wereldrecord KWARTET wederom naar goud in 1.50.34. Het andere kwartet (klasse 120+) kon weliswaar niet tegen dit geweld op, maar zwom wel naar een fraaie 7e plaats. (Patricia 32.16, Natasja Linderhof 36.77, Natasja van der Schaaf 35.11 en Karin Rikhof 37.16)

In de 200+ klasse snelden Anja, Judith, Karin oude Ophuis en Annette Rikhof naar 2.15.25 wat een gouden plak opleverde. Anja zwom en passant naar 29.38 als startzwemster, waarmee ze een geweldig nieuw Nederlands record zwom, waaruit maar weer eens bleek in welke geweldige vorm zij verkeerde in Heerenveen. Schijnbaar doen de jaren boven de 50 wonderen!

Op de 100 m vrije slag Heren 40+ zwom Rogier naar 1.03.71 naar een 9e plek. Bij de dames zwom Silke naar goud (59.45), Natasja van der Schaaf (1.21), Marieke (1.16), Natasja Linderhof (1.25). Gouddelfster Anja voegde nog een gouden plak toe (1.06.20) en Judith zwom naar (1.14.33).

Op de 50 m schoolslag liet Gudo zien dat hij het nog niet verleerd is. Hij zwom naar verdienstelijke 36.83! Gevolgd door een grote schare Dinkeldames. Karin Hidding zwom een 33.03 wat een PR betekende en een nieuw Nederlands record! Nog nooit had zij sneller gezwommen! Kent ze haar eigen grenzen? Natasja van der Schaaf zwom naar 48.73! Willemien Ekkelkamp liet bij haar debuut op een NK zien, dat ze een enorme progressie heeft geboekt gezien haar 48.38. Karin oude Ophuis zwom naar zilver in 55+klasse op de voet gevolgd door Annette Rikhof 47.21 (4e). Opmerkelijk was nog de tweede plaats voor Elly Wynia-Heerink! (oud-Dinkellid) in deze klasse!

Op de 100m rugslag liet Silke oude Weernink zien, dat ze op het juiste moment had gepiekt namelijk tijdens de estafette! Ze zwom nu minder snel, maar toch nog als snelste in haar klasse naar 1.07.42!

Het slotstuk van de dag voor De Dinkel vormde de 4×50 m wisselslag gemengd. Gudo, Anja, Rogier en Karin Hidding zwommen naar 2.09.92, waarmee zij in dezelfde tijd als Zignea Emmeloord de tweede plaats opeisten! De tweede ploeg bestaande uit Andrea Groeneveld, Willemien Ekkelkamp, Richard Lucas en Edwin Hagel zwom naar een verdienstelijke 2.42.42 waarmee ze 22e werden!

Het gouden kwartet werd nog door de organisatie gehuldigd en in het zonnetje gezet!

Graag had de organisatie Epke Zonderland de huldiging willen laten verzorgen, maar dat zat er helaas niet in. Met een stand-in gingen onze Dames niet akkoord!

De dag werd zoals gebruikelijk met een etentje afgesloten en gelukkig kon de terugreis sneeuwvrij aanvaard worden (code oranje was ingetrokken),waardoor er tegen middernacht een einde kwam aan deze schitterende tweede dag!

Op dag 3 gaven Natasja Linderhof, Rogier Becker en Tjakko Ruinemans namens De Dinkelmasters nog acte de presente! Tjakko’s (Denti) verwachtingen waren hooggespannen gezien hij al een aantal maanden intensief met de A-selectie meetrainde! Tjakko had zich ingeschreven voor de 200 m rugslag. Één van zijn favoriete afstanden! Hij zwom maar liefst drie seconden onder zijn inschrijftijd naar een eindtijd van 2.15.54 en daarmee een Gouden plek! Na deze gouden race zwom Tjakko nog de 100 m wisselslag in 1.01.80 wat wederom een fantastisch PR betekende met het bekende gouden randje!

Rogier Becker en Natasja Linderhof probeerden de tijden, die ze tijdens de succesvolle estafettes op de zaterdag zwommen, te verbeteren op de 50 meter vrije slag! Rogier liet duidelijk zien dat hij tot de top behoort. Hij zwom in 29.14 naar plek 5 en Natasja zwom naar een verdienstelijke 8e plaats in 36.58!

Hiermee kwam een eind aan een zeer succesvol ONMK te Heerenveen.